Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta, które ma maślaną i płatkową konsystencję. Można je wykorzystać do wielu różnych przepisów. Możesz dodać dowolny rodzaj owoców, dżemu lub nawet serka śmietankowego, aby uczynić je smacznym.

Pierwszym krokiem do wykonania ciasta francuskiego jest połączenie mąki, soli i masła. Robi się to w dużej misce. Aby przyspieszyć proces mieszania, doskonałym wyborem jest mikser stojący. Kiedy składniki zostaną wymieszane, możesz użyć wałka do rozwałkowania ciasta.

Pomocne może okazać się użycie cyfrowej wagi kuchennej do odmierzenia wszystkich składników. Pozwoli Ci to na dokładniejsze wymieszanie składników. Po rozwałkowaniu ciasta, będziesz musiał je złożyć i ponownie rozwałkować. Jeśli ciasto jest nieco trudne do pracy, możesz dodać do mieszanki kilka łyżek mąki.

Powinieneś również zawinąć ciasto w folię, aby nie wyschło. Przed użyciem schładzaj je przez co najmniej 30 minut. Świeżo zrobione ciasto francuskie może być przechowywane do 3 dni. Ewentualnie można je zamrozić na okres do 2 miesięcy.

Po schłodzeniu ciasta, należy je rozwałkować na prostokąt. Uzyskasz mniej więcej tyle samo, co z jednego arkusza kupionego w sklepie ciasta francuskiego. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 8 na 12 cali. Najlepiej, jeśli ciasto będzie miało grubość ćwierć cala. Upewnij się, że na tym etapie ciasto nie jest zbytnio wyrobione.

Będziesz potrzebował wałka do ciasta z mąki. Jeśli nie masz wałka do mąki, możesz użyć płaskiej powierzchni, która została pokryta papierem woskowym. Utrzymanie gładkiej powierzchni zapobiegnie przyklejaniu się ciasta.

Ciasto powinno być rozwałkowane 6 do 7 razy. Na środku ciasta powinno powstać korytko. Aby ciasto się nie kleiło, można je zawinąć w folię i schować do lodówki. Jeśli jednak ciasto będzie zbyt miękkie, rozpadnie się.

Po rozwałkowaniu ciasta, musisz złożyć je na trzy części. Górna trzecia część ciasta powinna być złożona na środku ciasta. Złożenie w ten sposób pomoże ciastu francuskiemu utrzymać się w całości. Następnie, należy umieścić rozwałkowane ciasto w lodówce na 30 minut. Wyjmij je z lodówki po drugim złożeniu.

W zależności od przepisu, możesz piec ciasto aż do uzyskania złotego koloru. Jeśli chcesz, aby ciasto zachowało swoje właściwości, możesz przed pieczeniem posmarować je odrobiną jajka. Użycie blachy do formowania ciasta również pomoże zachować jego płatki.

Następnie możesz użyć ulubionego nadzienia do ciasta. Niektóre popularne opcje to serek śmietankowy, wędzona papryka w proszku i parmezan. Innym popularnym połączeniem jest Nutella i posiekane orzechy laskowe.