Jeśli szukasz wykwintnego dania dodatkowego, powinieneś rozważyć zrobienie grzybów chanterelle. Grzyby te są pyszne i stanowią świetny dodatek do dań z makaronu. Jednak są one również bardzo drogie. Jak więc przyrządzić je bez rozbijania banku?

Grzyby kurkowe mogą być używane w wielu potrawach, w tym sałatkach, zupach, makaronach, a nawet wegańskich wersjach zupy krem z grzybów. W rzeczywistości, te grzyby są tak pyszne, że są czasami określane jako opcja „low carb”. Najlepszą rzeczą o tych grzybach jest ich smak i tekstura. Ale mogą być trudne do przyrządzenia, więc upewnij się, że przestrzegasz kilku kroków, aby zapewnić sobie jak najwięcej korzyści z posiłku.

Najpierw musisz usunąć cały brud i wilgoć z grzybów kurkowych. Aby to zrobić, możesz użyć miękkiej szczotki lub opłukać je w wodzie, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu wilgoć będzie trzymana z dala od grzybów i pomoże im zachować swój kształt.

Następnie musisz pokroić kurki na duże kawałki. Warto to zrobić, jeśli planujesz przyrządzić je na patelni. Gdy to zrobisz, zauważysz, że kurki się skurczą i będą bardziej poręczne. Następnie możesz je odwrócić, aby zrumienić drugą stronę. Kiedy już się zrumienią, możesz je podawać. Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz podsmażać kurki w czosnku. Możesz też dodać do nich odrobinę sycylijskiego miodu.

Gdy kurki są już ugotowane, możesz posypać je odrobiną szałwii. Szałwia doda potrawie ziołowego, słonego smaku. Dodatkowo możesz je podać z ciepłymi klockami ziemniaczanymi lub grillowanym stekiem. Są też pyszne jako danie wegetariańskie.

Poza tym, że są świetnym dodatkiem do makaronów i zup, grzyby kurkowe są również doskonałym warzywem do podania ze stekiem. Nie zaszkodzi sparować je z kilkoma plasterkami złotych ziemniaków. Złote ziemniaki dodadzą też do dania wspaniały smak karmelizowanej cebuli.

Podczas gdy kurki są łatwe do przyrządzenia, mogą być trudne do zrumienienia. Sztuka polega na tym, aby ich nie przegotować. Najlepiej, jeśli będziesz je gotować przez około 10 minut. Dzięki temu kurki zdążą wypuścić soki i odparować, co pozwoli uzyskać wilgotną, mięsistą konsystencję.

Po ugotowaniu, będziesz musiał wykończyć danie mżawką masła. Następnie dodajesz szczyptę soli i pieprzu. W tym czasie zauważysz, że patelnia staje się bardzo gorąca.

Kiedy już skończysz przyrządzać kurki, możesz je podać jako pyszny dodatek do grillowanego steku. Możesz też podrzucić je z karmelizowaną cebulą i plasterkami cebuli. Dodanie garści posiekanego szpinaku pomoże dodać im tekstury.

Jeśli przygotowujesz przepis z użyciem wina, powinieneś poszukać wytrawnej odmiany. Ponieważ kurki są zwykle zbierane z lasu, smak grzybów jest dość ziemisty.